Het dwarsprofiel

Het proces is begonnen met een zoektocht naar een weg die tenminste voldeed aan de volgende uitgangspunten:

  • Ruimte voor vrachtverkeer en toegankelijke in- en uitritten

  • Vrijliggende fietspaden met een breedte van 2,5 meter

  • Groene tussenbermen

  • Voorziening voor voetgangers

Deze aspecten zijn samengekomen in het nieuwe standaardprofiel voor de Nusterweg. Dit is opgenomen in onderstaande afbeelding.

Wat duidelijk naar voren komt, is dat een aantal belangrijke wijzigingen zijn gemaakt ten opzichte van de huidige Nusterweg.

Uiteraard is in het ontwerp rekening gehouden met het auto- en vrachtverkeer. Hiervoor is een rijbaan van 6,5 meter aangebracht met rijstroken van 3,25 meter breed. Deze rijstroken worden van elkaar gescheiden door markering. Doordat de weg in het nieuwe profiel is gescheiden van de fietspaden oogt de Nusterweg aanzienlijk smaller dan in de huidige situatie. Dit heeft in de praktijk een gunstig effect op de rijsnelheid van het verkeer.

Zo is op de afbeelding te zien dat trottoirs aan beide zijden van de weg ter breedte van 1,5 meter gepland zijn. Deze zijn in de bestaande situatie op sommige locaties breder, echter met een breedte van 1,5 meter zijn de trottoirs voor alle weggebruikers goed te gebruiken.

Daarnaast zijn er ruime fietspaden van 2,5 meter per stuk, die afgescheiden zijn van de rijbaan. Deze breedte van fietspaden sluit aan op de omgeving (Nusterweg ten noorden van de Dr. Nolenslaan) en bij de landelijke richtlijnen ten aanzien van vrijliggende fietsvoorzieningen. Doordat de fietsvoorzieningen vrijliggend zijn, is het voor auto- en vrachtverkeer ook niet meer mogelijk om op de fietspaden te parkeren.

Ook zijn op de afbeelding twee groenstroken te zien, die aan de buitenkant van de rijbaan zijn aangebracht om de weg aantrekkelijker te maken, de fietsers te scheiden van de rijbaan en te voldoen aan de (klimaat) wensen van de gemeente Sittard-Geleen. Het groen in de straat draagt bij aan de klimaatadaptatie en biedt mogelijkheid tot het infiltreren van regenwater en vermindert de warmte in de zomer. Deze groenstroken zijn ieder minimaal 1,5 meter breed en op waar mogelijk breder. In deze groenstroken worden (lage) blokhagen geplaatst en bomen op regelmatige afstand van elkaar. Bij de plaatsing van de bomen wordt rekening gehouden met het zicht voor de automobilist en vrachtwagenchauffeur.

Dit dwarsprofiel verenigt de wensen en uitgangspunten zoals opgehaald tijdens zowel de beginspraak als de interne wensen van de Gemeente Sittard-Geleen bijv. de verbetering van de verkeersveiligheid voor de fietsers, het voorkomen van geparkeerde vrachtwagens op de fietsvoorzieningen en de wensen ten aanzien van klimaatadaptatie. Daarnaast biedt de inrichting meer kwaliteit en zorgt voor meer groen in de straat.

Om een beter beeld te krijgen van het aangepaste profiel is in onderstaande afbeelding zowel de huidige als de nieuwe situatie opgenomen. Door het verplaatsen van de slider kunt u zowel de oude als de nieuwe situatie zien.

Gebruik de slider om geleidelijk te wisselen tussen de twee afbeeldingen.